İŞ GÜVENLİĞİNDE TOPRAKLAMA ÖLÇÜMLERİ

tarihinde yazıldı. Kategori: Makaleler

İŞ GÜVENLİĞİNDE TOPRAKLAMA ÖLÇÜMLERİ

  6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 4.Madde gereğince;işveren işyerindeki tüm tehlike ve risklere karşı önlem almalıdır.Elektrik tesisatından kaynaklanan risklerde,öncelikli olarak önlem alınması gereken risklerdir. Bu açıdan baktığımızda,topraklama ölçümlerini yaptırmak ve ölçüm sonuçlarına göre gerekli düzeltmeleri yapmak zorunludur.

   Topraklama, elektrikli cihazlar ile toprak arasında iletken bir bağ kurarak elektrikli cihazlarda meydana gelen elektrik kaçaklarında akımı toprağa iletmektir.

   Elektrik akımı,daima kendisine daha az direnç gösteren yoldan ilerler. İnsan vücudu da elektrikli cihazlara ve metallere göre çok daha düşük direnç gösterir. Bu nedenle,bir elektrik kaçağı olduğunda elektrik akımı en kolay yoldan insan vücudundan ilerler.

  Topraklama yapmanın amacı ise;elektrik akımına ilerleyebileceği daha düşük dirençli bir yol açmaktır. Toprağın direnç değeri insan vücudundan çok daha düşük olduğundan elektrik akımı toprağa doğru akacaktır. Bu sayede insan hayatı büyük oranda korunmuş olur.

  Topraklamanın diğer bir önemi ise;elektrikli cihazların aşırı elektrik yükü nedeniyle arızalanmasını önlemektir. Elektrik kaçağı olan bir sistemde,elektrik akımı devreyi tamamlayamaz ve cihazın üzerinde birikir. Böyle bir durumda topraklama tesisatı elektrikli cihaz üzerindeki birikmiş akımı toprağa iletecek ve cihazın doğru çalışmasını sağlayacaktır.   

 Sonuç olarak;Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği ve Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği gereğince,topraklama ölçümlerini her yıl periyodik olarak yaptırmak gereklidir.Yapılan ölçümlerin,mutlaka yetkili kişi ve firmalar tarafından uygun standartlarına göre yapılmış olması şarttır.

 

 

AL DEMİR ORTAK SAĞLIK VE GÜVENLİK BİRİMİ

İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI

ELEKTRİK ÖĞRETMENİ

SEDAT GÜNSU

Yazdır